Talouden avaaminen mietityttää Yhdysvalloissa, mutta pandemia avaa New Yorkissa myös uusia mahdollisuuksia. 

Presidentti Donald Trump esitti maaliskuun lopulla ensi kertaa ajatuksen USAn talouden avaamisesta kesken koronaviruksen vastaisen taistelun. Kulmakarvat nousivat molemmilla puolilla Atlanttia. Selitystä voi hakea, paitsi tulevista presidentinvaaleista, myös yhteiskunnallisista kysymyksistä. Kvartaalitaloudessa pärjätään ottamalla harkitusti riskiä ja tarttumalla tilaisuuksiin, joita nopeat ja rajut suhdannevaihtelut luovat. Tässä tilanteessa talouden sulkeminen vaikuttaa välittömästi tavallisten ihmisten elämään.

Yrityskentässä kärsiviä tahoja ovat erityisesti pienet palvelut, joiden vakavaraisuus tukeutuu yrittäjän kukkaroon. Ravintolat myyvät ruokaa mukaan, mutta me kuluttajat olemme nopeasti siirtyneet ostamaan ruokamme Costcosta ja syömään kotona. Hankintoja ja päätöksiä lykätään. Asuntomarkkinat ovat hiljentyneet. Liikkeenharjoittajilla on edessään konkurssien aalto.

Kotirakennukseni julkisivuremonttia tekevien urakoitsijoiden sopimukset irtisanottiin nopeasti. Monilta yrittäjistä puuttuu sosiaali- ja terveysturva poikkeusoloja varten. Toisaalta, mahdollisuuksia avautuu verkostuneille toimijoille. Rakennusyrittäjä Toni Heijari löysi suuren projektin Grand Central Terminalin Hilton-hotellista, joka remontoi yli 200 huonetta matalan käyttöasteen aikana.   

Kolmannen sektorin ongelma löytyy kustannuksissa, jotka katetaan ilman julkista tukea. Yhteisöt, kuten Manhattanilla sijaitseva International House, ovat käynnistäneet kampanjoita kulujen kattamiseksi. Kiinteistöjen omistajat ymmärtävät ongelman ja ovat halukkaita neuvottelemaan vuokrista. Eräät vakuutusyhtiöt tarjoavat vapaita kuukausia yhteisöille, joiden kirkot jäisivät muuten vakuuttamatta.

Pienryhmillä on Yhdysvalloissa tärkeä rooli vapaaehtoispalvelujen tarjoamisessa. Näiden voimin suuri osa ruoka-apupisteistä on pystytty pitämään auki. Tämä on tärkeää sillä julkisten koulujen suljettua ovensa, monet lapset menettivät ainoan päivittäisen ateriansa. Liittohallinto on Trumpin aikana leikannut ruokakuponkiohjelmia, joten köyhillä alueilla on todellisia ongelmia toimeentulon kanssa. New Yorkin kaupunki on siksi alkanut tarjota ilmaisia aterioita kaupunkilaisille. 

Koulutetutkin ovat huolissaan työpaikoistaan, sillä muuttuvat suhdanteet vaikuttavat heti työllisyyteen. Monilla meistä on vain yhden päivän irtisanomisaika. Työttömyysturvaa hakee tällä hetkellä satoja tuhansia uusia kaupunkilaisia. 

Talouden avaamiselle pikaisesti Yhdysvalloissa on siis painavia syitä. Päätökseen liittyvät kysymykset ovat kuitenkin globaaleja. Kuinka allokoida rajalliset resurssit tehokkaimmin tilanteessa, jossa kaikkea ei voi saada? Paljonko yleistä kärsimystä, nälkää, työttömyyttä ja itsemurhia saa vastata yhtä koronaviruksen aiheuttamaa uhria? Suuressa markkinataloudessa näiden valintojen seuraukset ovat kauaskantoiset. Toisaalta, amerikkalainen yhteiskunta sopeutuu nopeasti uusiin olosuhteisiin, ja luultavasti toipuu rivakasti tästäkin vastoinkäymisestä.

Parhaan vaihtoehdon valitseminen ei silti ole helppoa. Ei myöskään Trumpille, joka päättää kansallisen karanteenin jatkamisesta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s